četrtek, 4. oktober 2007

Komunikacija

V zadnjem času imam težave s komunikacijo. Z določenimi osebki enostavno ne pridem do skupnega cilja. Pa sem malce pobrskala po internetu. Z vami delim naslednje:

Kaj je komunikacija ?
Sam pojem komunikacije se danes pojavlja v veliko oblikah. Najpogosteje je predstavljen z medsebojno povezavo dveh točk, simbolov (ali oseb). Komunikacija je orodje in način sporazumevanja. Če simboli, besede ali znanja eni strani v procesu komuniciranja niso razumljivi ali pa si jih ena stran napačno tolmači, pride do prekinitve komunikacijskega toka in do nerazumevanja. Nerazumevanje pa povzroča spore in stres.

Zakaj ne zna vsak dobro komunicirati ?
Razlogov je običajno več. Vzgoja, osebnostni tip, slabe komunikacijske navade (premalo, preveč ali neustrezna komunikacija), nerazumevanje, nepripravljenost poslušati sočloveka. Okoli 80 odstotkov uspešne komunikacije med ljudmi predstavlja namreč poslušanje - drugega (ne samega sebe). Vendar je to le začetno stanje, ki ga lahko vsak, z nekaj napora in učenja tehnik uspešnega komuniciranja, spremeni. Trajna nesposobnost komuniciranja pomeni pravzaprav trajno odločitev posameznika za vlogo "igranja žrtve" in nepripravljenost spremeniti tako stanje.

Mogoče pride komu prav (osvežitev osnovnih pojmov komunikacije) … nikoli ne veš. ;;)))


Dodatek: Ja, ja, vem, da imam preveč časa. ;) Drug teden se začnejo predavanja in bom nehala pisat neumnosti!

4 komentarji:

Bonny 4. oktober 2007 ob 21:06  

Kolegica, nekateri profesorji na FF (E. K.) bi bili ob branju posta zelo ponosni nate:).

Katja 4. oktober 2007 ob 21:55  

Ja, bi ji kar link poslala. Mogoče sem pozabila omenit še kakšen kod, strukturalizem ... Ampak sem na dobri poti, vsaj kar se teorije tiče. Praksa baje močno šepa, zato tudi ta tema. ;)

Bonny 4. oktober 2007 ob 22:39  

Vaja dela mojstra.

Katja 5. oktober 2007 ob 08:23  

Se ti ne zdi, da že tako preveč govorim? ;)

(kravica) Katka 2008 © Blog Design 'Felicidade' por EMPORIUM DIGITAL 2008

Back to TOP