ponedeljek, 28. januar 2008

Kajenje je odločitev!



Priznam, da sem zadnje dni alergična na besedo odločitev. Odloči se to, odloči se ono ... Ena sama presneta teorija, ki v praksi ne zdrži.
Sicer nisem kadilka. Kadim zelo redko, včasih. Oziroma nimam se za kadilko. Razen izjemoma. Ko sem danes listala po časopisu, sem mimogrede oko vrgla na članek z naslovom Le kako - to je zdaj glavno vprašanje.
Piše torej:
... Opustitev kajenja je preprostejša, če imate trdne razloge za to odločitev. Če se bojite prezgodnje smrti in vas skrbi za zdravje, ste verjetno na najboljši poti do popolnega prenehanja kajenja. Tudi če imate dovolj svoje odvisnosti od cigaret ter vonja in okusa po postanem dimu ali želite biti boljši zgled svojemu partnerju in družini, imate veliko možnosti za uspeh. Nekatere pa bo morda najbolj motivirala želja, da prihranijo nekaj denarja (če pokadite 20 cigaret na dan in za škatlico zapravite 2,40 evra, pomeni, da vas ta razvada na mesec stane 216 evrov). Ko se odločite za odvajanje, morate okolje doma in na delovnem mestu pripraviti na življenje brez cigaret. Vrzite proč vse cigarete, tudi prazne škatlice, odstranite pepelnike, znebite se vonja po dimu v svojih oblekah in dodobra prezračite prostore. Morda je najpomembneje, da zmorete opustiti prvo jutranjo cigareto. Zato si zapolnite do odhoda na delovno mesto z zdravim jutranjim obrokom in se zaposlite z vrsto opravil. Pijte veliko brezalkoholnih napitkov in se izgibajte kavi, ki spominja na "stari" obred prižiganja cigaret in sprostitve. Izogibajte se tudi zakajenih prostorov in več časa preživite na zraku. Poskušajte se še več gibati, saj je rekreacija tista, ki vas bo v stresnih trenutkih najbolj razbremenila. V oporo vam bo tudi, če boste s svojo odločitivijo seznanili preostale družinke člane, prijatelje in sodelavce, ki vam bodo lahko v pomoč. ...

Tole vse skupaj je po mojem menju eno veliko sranje. Me prav zanima, kdo od zagrizenih kadilcev se bo zaradi zdravja (če ga lahko čez en teden povozi avto) odločil, da preneha s kajenjem. Denar v teh primerih ni problem. Slavni stavek kadilcev: "Če denar ne gre za cigarete, gre pa za kako drugo neumnost."
In potem glede tega, da se človek zamoti, zdrav zajtrk in to. Če ti nekaj manjka, te niti 1000 različnih stvari ne zamoti. In če okolici človek razloži, da se odvaja od kajenja, je najbrž edini rezultat vsega tega, da ga vsi sprašujejo, če se je že odvadil oziroma kako mu gre. Eh, to je "kr neki". Neko mlatenje prazne slame.
Mi je popolnoma jasno, da je vse skupaj zgolj stvar odločitve. To je tisto težko. Sprejeti odločitev in se potem tega držati. Pa čeprav je okrog tebe na tone cigaret in pepelnikov, kave in ne vem česa še vse ...
Zgolj odločitev! Ne samo pri kajenju. Tudi drugje.

Dodatek: Najbrž nisem bila dovolj jasna. Želela sem poudariti, da obstajajo različne odločitve. Dve, če sem natančna. Ena odolčitev, ko človek sicer nekaj želi doseči, se nekaj odloči, vendar ga potem vse moti, si mora življenje prilagajati. In druga odločitev, ko je volja tako trdna, da ne glede na okoliščine, nekdo ne "podleže" skušnjavi. Primer z alkoholikom: Nekdo sicer preneha piti, vendar mora biti v njegovi okolici vedno pijača brez alkohola in je alkoholizem sploh tabu tema. In nekdo, ki preneha piti, ga ne moti, če vsi okrog njega pijejo, se normalno pogovarja o tem ... Mislim, da sem bila več kot dovolj jasna. ;)

6 komentarji:

Bimmer Girl 28. januar 2008 ob 18:52  

"Izogibajte se tudi zakajenih prostorov in več časa preživite na zraku."

Looool, a je bil ta članek napisan pred avgustom 2007? Saj se povsod na svežem zraku kadi, ker drugod ne smeš. No, razen doma. Eh, samo odločiti se moraš, poudarek na SAMO - my ass, to govorijo nekadilci, ki niso nikoli kadili in "ozdravljeni" kadilci, ki se delajo pametne "kakojelahkonehati". Potem bi vsi nehali, mar ne? Takoj zdaj neham, če je tako lahko. Pa ni ...

Unknown 29. januar 2008 ob 11:05  

Zgrešeno razmišljanje.

Ni težko sprejemati odločitve. Težko jih je izpolnjevati.


p.s.: za nekoga, ki ima minimalno mesečno plačo predstavlja strošek za cigarete več kot polovico plače. Torej je odločitev za prenehanje kajenja iz finančnih razlogov še kako upravičena.

Katja 29. januar 2008 ob 11:22  

@A.: Članek je bil objavljen včeraj. No, točno to sem mislila, kar praviš ti. Sicer nisem imela nikoli težav s tem, ampak verjamem, da zadeva ni enostavna. Ja, drugače bi vsi takoj prenehali. Dvomim, da je strašen užitek zjutraj piti kavo na -10 stopinj itd.

@R.: Ni res. Veliko poguma in odločnosti potrebuješ, če se za neko stvar res odločiš. Izpolnjuješ jih potem na podlagi odločitve. Baje pa nič v življenju ni "lahko". Odvisno kako gledaš na stvar. Sicer pa ne bi bil moj brat, če se ne bi ne strinjal z mano, kajne? ;)

Bimmer Girl 29. januar 2008 ob 13:56  

@Rok: Ko bi jaz sprejela odločitev, bi jo še kako izpolnjevala. Ker bi se odločila, iz kakršnih koli razlogov, za katero koli stvar. Ampak moram imeti razloge, take "prave". :)

@Katja: Ja, ni ravno užitek, sploh ko je par stopinj pod nulo. Nori smo, ja :) Ampak a se država zaveda, koliko toplega zraka gre v ozračje zarad tek pof***** grelcev? In pol oni skrbijo za zdravje nekadilcev ...

Unknown 29. januar 2008 ob 14:47  

Poznam kar nekaj ljudi, ki so sprejeli odločitev, da bodo nehali kaditi, pa se svoje odločitve niso držali ...

Nasploh pa mislim, da je družaba v teh nekaj mesecih sprejela vrednosto, da je verižno kajenje zelo grda (nezaželjena) razvada. Podobno kot je pred časom sprejela, da se ne ščije na javnih mestih (nekoč je bilo povem običajno, da so na znameniti ljubljanski plaži scali po drevesih, itd.) ali pljuva v tako imenovane pljuvalnike, ki so bili nameščeni v vseh javnih prostorih, tudi zdravstvenih domovih.

Družba se razvija in kar je danes povsem običajno, bo čez čas nesprejemljivo.

Katja 29. januar 2008 ob 17:32  

@A.: Ja, vem, da ste nori, ker potem tudi jaz skupaj z vami zmrzujem. ;)

@R.: No, vsekakor mislim, da primerjava ni ravno na mestu. Kajenje je zagotovo drugačna navada, kot pa uriniranje in pljuvanje.
Rok, po tvoji logiki bo čez čas družbeno nesprejemljivo tudi hitro prehranjevanje, vožnja z avtomobili, ... ker se bo pač "družba" tako odločila. Kdo pa sploh je družba?

p.s. Dajte se vi Roki podpisovat, da ni dileme, kdo se oglaša. ;)

(kravica) Katka 2008 © Blog Design 'Felicidade' por EMPORIUM DIGITAL 2008

Back to TOP